Barbara Rader, în vârstă de 49 de ani, și-a găsit în sfârșit speranța că diagnosticul ei de cancer de sân în stadiul 4 final nu va fi ultimul capitol al vieții sale. Și atunci s-a întâmplat COVID-19.
Când a primit pentru prima dată diagnosticul de cancer în 2019, se temea că nu va fi în preajmă pentru momente speciale, cum ar fi să-și vadă nepoții crescând. Când diagnosticul ei s-a îmbunătățit la începutul anului 2020, ea spera că viața ei se va prelungi. Apoi a fost lovită de o altă teamă: contractarea COVID-19 ca pacient imunocompromis.
Barbara Rader nu este singura care are temeri în legătură cu faptul că are cancer și că, eventual, va contracta visrusul. Acum dorește să folosească luna de sănătate mintală pentru a colabora cu un oncolog de la Centrul de Cancer de la Universitatea Loma Linda pentru a împărtăși povestea ei despre cum face față acestei situații în timpul crizei. Cele doua doamne (pacienta și doamna terapeut n. tr.) speră că povestea Barbarei și sfaturile terapeutului îi va ajuta pe bolnavii de cancer să fie întăriți în timpul acestei pandemii neliniștitoare.
În aprilie 2019, la 48 de ani, Barbarei Rader i s-a spus că are carcinom ductal invaziv în stadiul 4 – un tip de cancer de sân. „Era înfricoșător să aud acele cuvinte”, își amintește ea. „Știam că voi avea o formă de cancer de sân atunci când am găsit un nodul. Dar nu aș fi crezut niciodată că va fi stadiul 4. ”
La scurt timp după diagnosticare, a început mai multe tratamente și a avut mai multe intervenții chirurgicale. Dar cel mai important este că a început călătoria ei grea de a face pace cu diagnosticul ei. Fiind atât de tânără, era hotărâtă să nu permită bolii să o lase fără speranță. După câteva luni de ședințe de terapie, cu terapeutul oncolog al Universității Loma Linda, Gabriela Gutierrez, doctor, LMFT, doamna Rader a reușit să-și recâștige curajul pentru a fi din nou plină de speranță.
Când a simțit că teama se întoarce în viața ei la vestea că a izbucnit pandemia COVID-19, ea s-a atașat de terapie pe care o făcea pentru a o trece cu bine peste această perioadă.
„Mi-a fost teamă că voi fi infectată și că voi fi compromisă din cauza stării mele”, spune Rader. „Mi-a fost teamă că îl voi contracta (virusul n. tr.) și că nu voi supraviețui. Terapia m-a ajutat, într-adevăr, să vorbesc prin temerile mele și acum nu las frica să mă paralizeze sau să-mi ia viața. Da, voi fi prudentă, dar voi profita în continuare de fiecare zi în care sunt aici. ”
Pacienții precum Rader nu sunt singuri. Gutierrez spune că a vorbit cu mai mulți pacienți cu temeri similare în timpul acestei pandemii.
„Unii pacienți și-au exprimat anxietatea în mod semnificativ, deoarece le este teamă că virusul COVID-19 le-ar putea pune capăt vieții”, spune Gutierrez. „În timpul ședințelor noastre, îmi doresc să le reamintesc că pot avea abilități pentru a face față acestei pandemii pe care alți oameni – care nu au cancer – nu le au, datorită faptului că ei deja au acceptat să trăiască cu o boală care poate pune viața în pericol și au și capacitatea de a accepta cu adevărat incertitudinea. .“
Pentru luna mai, luna sănătății mintale, doamna doctor Gutierrez dorește să ofere aceste patru idei pentru a ajuta pacienții ca Barbara Rader să facă față situției din timpul crizei.
În timpul pandemiei, este important ca pacienții să aibă toate resursele posibile care să îi ajute să facă față acestei perioade – de la accesul la medici, la terapia oncologică. Îngrijirea cuprinzătoare este fundamentul modelului de îngrijire al Centrului de Cancer al Universității Loma Linda, pentru a vă asigura că fiecare pacient prosperă. Pentru a afla mai multe despre toate resursele oferite în centru, vizitați site-ul lor web.
Un articol de Heather Jackson
Sursa: site-ul Loma Linda University Health
Traducere: Reinhard Suciu
Etichete: cancer, COVID-19, spitalul adventist