Sistemul imunitar al organismului poate fi stimulat pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase
Progresele tratamentelor care folosesc propriul sistem imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului permit medicilor de la Centrul Oncologic al Universității din Loma Linda (COULL) să ajute oameni care nu ar fi putut fi salvați acum câțiva ani în urmă.
Imunoterapia, care utilizează sau amplifică diferite componente ale sistemului imunitar al pacientului pentru combaterea cancerului, a adus o schimbare de paradigmă în cercetarea și tratarea cancerului, spune doctorul Mark Reeves, director al COULL. Datorită acestei abordări, pentru prima dată în istoria tratării cancerului, se desfășoară și se dezvoltă terapii cu o mare precizie, care pot trata orice tip de cancer.
În consecință, din ce în ce mai puține forme de cancer vor fi considerate o condamnare la moarte.
În cazul melanomului, această posibilitate devine deja realitate; imunoterapia a crescut rata de supraviețuire de cinci ani pentru pacienții cu o recidivă neoperabilă, de la 10% sau mai puțin la 80% sau mai mult, spune dr. Frank Howard IV, medic specializat în melanom și tumori neobișnuite la COULL. „A face sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului a fost considerat ‘sfântul Graal’ al terapiei împotriva cancerului timp de decenii”, spune Howard. „Este cu siguranță un sentiment plin de satisfacție să pot ajuta oameni pe care nu îi puteam ajuta înainte.”
Mai mult, imunoterapia are mai puține efecte secundare neplăcute decât chimioterapia sau radioterapia, făcând-o mai tolerabilă pentru pacienții slăbiți.
Terapia punctelor de control imun este una dintre cele două clase de imunoterapii pe care le oferă COULL, iar a doua este terapia cu anticorpi. Acesta din urmă presupune injectarea de anticorpi specifici celulelor canceroase în sângele pacientului, care apoi concentrează activitatea sistemul imunitar asupra cancerului. Terapia cu anticorpi are în prezent cele mai bune rezultate în tratarea limfomulului și a cancerului de sân.
Terapia cu inhibitori ai punctelor de control poate face pacienții imuni la recidiva cancerului, similar modului în care faci varicelă o singură dată.
Cancerul poate fi atât de mortal din cauza rapidității cu care se poate modifica pentru a păcăli tratamentul. O astfel de mutație distruge o cale celulară normală numită „mismatch repair (MMR)”, repararea erorilor de împerechere, care ajută o celulă să se vindece singură. Replicându-se liber în starea lor mutantă, celulele canceroase produc proteine anormale care semnalează sistemului imunitar să se retragă.
Însă incapacitatea dezvoltată de celulele canceroase de a redeveni normale le face, de asemenea, vulnerabile la inhibitorii de punct de control imun, care sunt injectati pacienților cu cancer și reactivează sistemul imunitar cu precizie mortală împotriva celulelor defecte.
„În viitor nu vom mai planifica tratamentul bazându-ne în primul rând pe localizarea originii cancerului în organismul pacientului”, spune Reeves. „Ne vom întreba dacă acel cancer are un defect al căii MMR.”
Devenind deja terapia principală împotriva cancerelor care anterior nu aveau opțiuni terapeutice eficiente, terapia punctelor de control imun arată promițător nu numai pentru melanom, dar și pentru limfomul Hodgkin, cancerul pulmonar, unele tipuri de cancer gastric și esofagian și pentru cancerul de vezică urinară. De fapt, este aprobată pentru toate cazurile de cancer care au o cale defectuoasă a MMR.
Viitorul în imunoterapia cancerului este o combinație între terapia cu puncte de control imun și vaccinuri, care în acest moment se află în etapa de testare la oameni. Se speră ca această sabie cu două tăișuri să facă celulele canceroase foarte vizibile pentru sistemul imunitar, mărind în același timp puterea sistemului de a distruge cancerul.
Heather Reifsnyder
Articol publicat în revista „Scope”, ediția Vară 2018
Photo credit: Shutterstock