Un studiu recent al Universității Loma Linda a constatat rate mai mici de deces prematur și de cancer la adventiștii de ziua a șaptea – denominațiune protestantă cunoscută de mult timp pentru promovarea sănătății – în comparație cu persoanele din populația generală a Statelor Unite ale Americii (SUA). Publicat la finalul lunii noiembrie 2019 în revista CANCER, un jurnal de specialitate revizuit interpares (peer review) al Societății Americane de Cancer, studiul a găsit, de asemenea, rezultate similare atunci când analiza a fost limitată la adventiști afro-amercani și populația generală afro-americană.
Comportamentele legate de sănătate promovate de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea includ abținerea de la fumat, o dietă bazată pe plante, exerciții fizice regulate și menținerea greutății corpului în limite normale. Cercetările anterioare sugeraseră deja că adventiștii de ziua a șaptea au riscuri mai mici de cancer, boli de inimă și diabet, iar în California, aceștia trăiesc mai mult decât indivizii din populația generală. Rezultatele variau însă în funcție de tipul de cancer, cu puține date publicate pentru persoanele de culoare.
Pentru a oferi detalii suplimentare, coordonatorul studiului, Dr. Gary Fraser, și colegii săi au comparat ratele de deces și incidența cancerului între o un eșantion reprezentativ la nivel național pentru adventiștii de ziua a șaptea din SUA și un eșantion reprezentativ al populației generale din SUA. Mai exact, cercetătorii au analizat datele din Studiul de Sănătate Adventist – 2 și le-au comparat cu cele ale unei populații înregistrate la recensământul din SUA, făcând ajustări pentru diferențele de educație, locul de reședință și obiceiurile legate de fumat din trecut, astfel încât acești factori să nu explice niciunul dintre rezultate.
Echipa a descoperit rate semnificativ mai mici de deces din orice cauză, precum și o incidență mai mică a tuturor cancerelor la un loc la populația adventistă (cu 33% și, respectiv, cu 30%) și rate mai mici de incidență în special pentru cancerul de sân, colorectal, rectal și pulmonar (cu 30%, 16%, 50%, respectiv 30%). Ratele de deces și incidența tuturor cazurilor de cancer combinate au fost, de asemenea, semnificativ mai scăzute în rândul persoanelor adventiste de culoare, comparativ cu persoanele de culoare din populația recensământului din SUA (cu 36% și, respectiv, 22%).
„Aceasta este prima confirmare a studiilor anterioare, folosind acum raportarea la populația națională. Mai mult, am putut controla diferențele de consum de tutun, excluzând orice fumător curent neadventist și făcând ajustări pentru foștii fumători și timpul scurs de la renunțare”, a spus Fraser. „În plus, acesta este primul studiu care include o comparație doar între persoanele de culoare.”
Fraser a menționat că rezultatele nu identifică în mod clar cauzele beneficiilor pentru sănătate experimentate de adventiști, dar alte studii au furnizat dovezi că obiceiurile alimentare bazate pe mâncarea vegetală, alese de mulți adventiști, sunt un factor important.
Potrivit lui Fraser, adventiștii vegetarieni au mai puțin exces de greutate, au mai rar diabet și hipertensiune arterială, mai puține valori crescute ale colesterolului din sânge sau boli coronariene și o incidență mai mică a cancerelor în comparație cu adventiștii non-vegetarieni, care, la rândul lor, consumă mai puține alimente de origine animală decât populația generală.
„Rezultatele acestui studiu care compară toți adventiștii – vegetarieni și non-vegetarieni – cu populația generală americană sunt în mare măsură așa cum ne așteptam”, a spus Fraser, „și sugerează cu tărie că aceste avantaje pentru sănătate pot fi disponibile tuturor americanilor care aleg diete similare, pe lângă alte cunoscute alegeri prudente ale stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică regulată, evitarea fumatului și atenția arătată greutății corporale.”
Sursă articol: Loma Linda University Health