Noi date au arătat că 20% dintre pacienții cu cancer au prezentat tulburări de stres post-traumatic (TSPT) în decurs de câteva luni de la diagnosticare și continuă să trăiască cu această condiție în anii ce urmează.
Noul studiu – condus de Dr. Caryn Mei Hsien Chan, de la Universitatea Națională din Malaysia – publicat în revista Cancer, a examinat 469 de pacienti adulți cu diferite tipuri de cancer pe parcursul unei luni de la diagnosticare. Pacienții au fost apoi testați pentru TSPT după o perioadă de 6 luni, cu o evaluare ulterioară la o distanță de 4 ani.
Incidența TSPT la 6 luni post-diagnostic a fost de 21,7%, scăzând la 6,1% după 4 ani de urmărire. În ciuda scăderii prevalenței TSPT, un procent estimat de 33% dintre pacienții care au fost diagnosticați cu TSPT au prezentat încă simptome persistente – în multe cazuri înrăutățire – la momentul examinării după 4 ani.
„Mulți pacienți cu cancer consideră că trebuie să adopte un „spirit de războinic” și să rămână pozitivi și optimiști, de la primirea diagnosticului și pe toată durata tratamentului, pentru a avea șanse mai mari să-și învingă cancerul. Pentru acești pacienți, căutarea ajutorului în problemele emoționale cu care se confruntă este asemănătoare cu admiterea slăbiciunii”, a declarat Dr. Chan. „Este nevoie de o mai mare conștientizare a faptului că nu este nimic în neregulă cu a primi ajutor pentru a gestiona bulversările emoționale – în special depresie, anxietate, TSPT – post-cancer.”
Dr. Chan și colegii săi au remarcat faptul că pacienții cu cancer se confruntă de multe ori cu teama de a recidiva în perioada remisiei, care provoacă stres oricând pacientul găsește o umflătură sau un nodul, sau suferă vreo durere, oboseală sau febră.
De asemenea, pacienții sar de multe ori peste vizitele la medicul oncolog din teama de a declanșa amintiri ale experienței avute, a spus Chan. Împreună cu colegii săi au remarcat importanța gestionării și tratării tulburării de stres post-traumatic printre acești pacienți. Ei au descoperit că incidențele TSPT au variat în funcție de tipul de cancer pe care l-a avut pacientul și de perioada de timp de la diagnosticare. Datele au arătat că pacienții cu cancer de sân au avut de 3,7 ori mai puține șanse de a dezvolta TSPT la 6 luni, dar au aceeași probabilitate ca alții, dupa 4 ani.
„Avem nevoie de evaluare psihologică și de servicii de asistență pentru pacienții cu cancer la etapa inițială cât și pe parcursul urmăririi, deoarece bunăstarea psihologică și sănătatea mintală – și, prin extensie, calitatea vieții – sunt la fel de importante ca sănătatea fizică”, a spus Chan.
Matt Hoffman
Sursa: MD Magazine
Sursa poză: Shutterstock
Etichete: studiu