Consumul de lapte de vacă este asociat cu un risc crescut de cancer la sân la femei, arată un studiu condus de cercetători de la Loma Linda University Health.
Lactatele, soia și riscul de cancer la sân: Tipuri de lapte confundate, un articol publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie arată că chiar și un consum moderat de lapte de vacă poate crește riscul de cancer de sân – până la 80% depinde de cantitatea consumată.
Primul dintre autorii articolului, Gary E. Fraser, MBChB, PhD, pune că studiul observațional arată „evidențe foarte clare că laptele de vacă sau un alt factor foarte apropiat consumului de lapte este o cauză a cancerului de sân la femei.”
„Conumul de doar 1/4 sau 1/3 de cană de lapte de vacă a fost asociat cu o creștere a riscului de cancer la sân cu 30%”, a spus Fraser. „Dacă se bea o cană pe zi, riscul asociat urcă la 50%, iar pentru cei care beau două sau trei căni pe zi, riscul urcă până la 70% sau 80%.”
Orientările dietetice curente din Statele Unite recomandă trei căni de lapte pe zi. „Dovezile din acest studiu sugerează ca oamenii să privească la aceste recomandări cu precauție”, mai spune Fraser.
„Aceste studii subliniază crește posibilitatea ca variantele alternative ale laptelui să fie o alegere optimă.” – Dr. Gary Fraser
A fost evaluat aportul dietetic la aproape 53000 de femei din America de Nord, toate fiind inițial lipsite de cancer și au fost urmarite timp de aproape opt ani. Aporturile dietetice au fost estimate din chestionarele de frecvență alimentară (FFQ), de asemenea, repetate în secvențe de 24 de ore, iar un chestionar de referință a conținut întrebări despre demografie, istoricul familial al cancerului de sân, activitate fizică, consum de alcool, folosirea hormonilor și a altor medicamente, screeningul cancerului de sân și istoric reproductiv și ginecologic.
Până la sfârșitul perioadei de studiu, au existat 1057 de noi cazuri de cancer de sân în timpul monitorizării. Nu s-au găsit asociații clare între produsele de soia și cancerul de sân, independent de lactate. Dar, în comparație cu consumul redus de lapte sau deloc, aporturile mai mari de calorii lactate și laptele de vacă au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de sân, independent de aportul de soia. Fraser a remarcat că rezultatele au avut o variație minimă atunci când s-a comparat aportul de lapte gras cu laptele cu conținut redus de grăsimi sau cel care nu conținea grăsimi deloc; nu au existat asocieri importante în ceea ce privește brânza și iaurtul.
„Cu toate acestea”, a spus el, „lactatele, în special laptele de vacă, au fost asociate cu un risc crescut, iar datele preziceau o reducere semnificativă a riscului asociată cu înlocuirea laptelui de vacă cu laptele de soia. Acest lucru crește posibilitatea ca variantele alternative ale laptelui să fie o alegere optimă. ”
Un efect periculos al lactatelor este în concordanță cu recentul raport AHS-2 care sugerează că veganii, dar nu și lacto-ovo-vegetarienii, au prezentat un procent mai mic de cancer la sân decât non-vegetarienii.
Fraser a spus că unul dintre posibilele motive ale acestor asocieri între cancerul de sân și laptele de vacă poate fi conținutul de hormoni sexuali din lapte, deoarece vacile, desigur, alăptează și, adesea, aproximativ 75% din efectivele de bovine sunt însărcinate. Cancerul de sân la femei este un cancer care reacționează la hormoni. În plus, aportul de lactate și de alte proteine animale în unele rapoarte este, de asemenea, asociat cu niveluri mai mari în sânge ale unui hormon, factor de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), despre care se crede că favorizează anumite tipuri de cancer.
„Laptele de vacă are anumite calități nutritive pozitive”, a spus Fraser, „dar acestea trebuie să fie comparate cu alte efecte posibile, mai puțin utile. Această lucrare sugerează nevoia urgentă de cercetare ulterioară.” Studiul face parte din Studiul de Sănătate Adventist-2, un studiu de sănătate pe termen lung care explorează legăturile dintre stilul de viață, dieta și bolile printre membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Studiul de Sănătate Adventist este finanțat parțial prin generozitatea Institutului de Sănătate Ardmore.
Briana Pastorino
Sursă articol: Loma Linda Univeristy Health