Pe măsură ce vara începe să își facă simțită prezența, oamenii își petrec în mod natural mai mult timp în soare. Razele ultraviolete (UV) – produse de soare, dar și de aparatele de bronzat – sunt principala cauză a cancerului de piele, potrivit Societății Americane de Cancer. Expunerea prea mare la acestea poate provoca insolație, leziuni oculare și riduri precoce.
Doctor Mark Reeves, directorul Centrului Oncologic al Univeristății din Loma Linda, identifică riscurile comune ale cancerului de piele și ce poate fi făcut pentru a le evita.
Aplicați protecție solară. Utilizați o protecție solară aprobată, cu spectru larg de protecție pentru razele UV și cu factor de protecție solară de cel puțin 30. Asigurați-vă că acoperiți toate zonele expuse ale pielii, reaplicând odată cu expunerea de noi zone. De asemenea, este important să reaplicați cel puțin la fiecare două ore sau după înot sau transpirație, deoarece chiar și produsele de protecție solară prezentate ca rezistente la apă nu sunt impermeabile. Protecția solară trebuie aplicată pe toată pielea neacoperită, chiar și în zilele înnorate din timpul verii.
Evitați orele de vârf ale soarelui. Cele mai puternice raze ale soarelui sunt între orele 10:00 și 14:00 în timpul zilei, deci evitați să stați în lumina directă a soarelui în acest interval, dacă este posibil. Deoarece în această fereastră de timp expunerea la UV este cel mai probabil maximă, aveți grijă să purtați îmbrăcăminte de protecție și să fiți conștienți de utilizarea protecției solare la aceste ore.
Purtați ochelari de soare. Asigurați-vă că vă protejați ochii cu ochelari de soare care blochează razele UV. Expunerea prelungită la razele UV ale soarelui a fost corelată cu deteriorarea ochilor – cum ar fi arsurile solare corneene, numită fotokeratită – și poate provoca chiar pierderea temporară a vederii. Pe lângă ochelarii de soare, purtarea unei pălării sau unui cozoroc în zilele însorite poate reduce expunerea la razele nocive pentru ochi.
Evitați expunerea directă la soare. Reduceți riscul de daune nocive provocate de soare prin limitarea expunerii directe. Evitați inclusiv folosirea aparatelor de bronzat – în diferite forme și tehnologii, acasă sau în saloane specializate – care produc radiații ultraviolete pentru a crea un bronz de suprafață. A sta la umbră, ori de câte ori este posibil, poate ajuta la protejarea de razele UV, în timp ce vă bucurați de timpul petrecut în aer liber.
Cheile protecției sunt prevenirea și descoperirea timpurie. Folosind strategiile de mai sus vă va ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă, în siguranță. Dacă observați ceva suspect pe piele – cum ar fi o pată/aluniță în creștere sau decolorată – consultați medicul specialist.
Janelle Ringer
Sursă articol: Loma Linda University Health
Photo credit: thinkstock.cz