În luna iunie 2016, sistemul medical adventist la nivel mondial și național a fost analizat și apreciat în urma anunțului făcut de pastorul Ted Wilson, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial, privitor la demararea discuțiilor inițiale cu privire la oportunitatea construcției primului Spital Oncologic din România.
În cadrul vizitei oficiale în România, pastorul Ted Wilson s-a întâlnit la Târgu Mureș cu inițiatorii proiectului primului Spital Oncologic din România, Asociația pentru Suport și Inițiativă (ASI) România și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, alături de care a vizitat viitorul amplasament al acestuia.
Spitalul urmează a se alătura rețelei de peste 700 de instituții medicale, dintre care 351 de clinici și dispensare și 173 de spitale și sanatorii care deservesc peste 18 milioane de persoane la nivel mondial, promovând în mod consecvent programe de asigurare a sănătății populației.
Ca anvergură, sistemul adventist de sănătate este cel de-al doilea sistem de sănătate din lume aparținând unei confesiuni religioase, fiind obiectul a numeroase studii și documentare independente, însă până acum în România existau doar clinici și centre de tratament adventiste, precum și o școală postliceală sanitară.
„Adventiștii cred într-o lucrare vindecătoare prin care poate fi refăcut chipul lui Dumnezeu în noi, iar acest concept implică întreaga ființă, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal, spiritual și social. Punem accent pe prevenirea bolilor prin obiceiuri simple fără a minimaliza eficiența tratării bolilor deja existente. Pentru a fi clar, credem că Dumnezeu are toată puterea să vindece în mod asemănător cu vindecarea paraliticului și avem convingerea că tot El este autorul adevăratei științe. Respectăm dovezile care rezistă unei examinări și analize în conformitate cu principiile științifice, un obicei vital înr-o lume din ce în ce mai plină de dezinformări și falsuri”, a declarat Wilson jurnaliștilor prezenți.
Wilson a amintit în acest context de studiile cu privire la longevitatea adventiștilor, de documentarele realizate de regizorul independent Martin Doblmeier dar și numele câtorva adventiști remarcabili din domeniul medical cum ar fi Benjamin Carson, Desmond Doss, Leonard Bailey sau Linda Ferry.
De asemenea, Wilson a amintit de începutul implicării Bisericii Adventiste în domeniul medical și de doctorul John Harvey Kellogg, un pionier adventist, care a condus prima instituție medicală adventistă, Sanatoriul Battle Creek. La acel moment, acesta a devenit unul dintre centrele medicale recunoscute international atrăgând pacienţi cum ar fi Amelia Earhart şi Henry Ford.
Pastorul Ștefan Tomoiagă, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a prezentat implicarea în domeniul sănătății a bisericii pe care o reprezintă precizând că „una dintre responsabilitățile noastre de creștini se numără aceea de a sluji semenilor noștri”.
„Probabil suntem singura Biserică care are un departament dedicat sănătății de la nivelul internațional până la cel al unei bisericuțe de sat. Și rezultatele, de cele mai multe, ori se văd”, a amintit Tomoiagă, subliniind de asemenea și câteva din activitățile acestui departament: programe de abandonare a fumatului, cursuri de gătit, cercuri de sănătate, programe antistres.
„În ceea ce privește partea instituțională“, a precizat Tomoiagă, „initiațivele publice în domeniul sănătății ale Bisericii Adventiste din România au demarat relativ recent, statutul cultelor religioase în timpul regimului comunist fiind una dintre principalele cauze”.
În acest context a amintit de Centrul Lifestyle Herghelia, demarat în 1996, Centrul de sănătate „Podiș”, din județul Bacău, inaugurat în anul 2009, și Centrul Medical Adventist din București ultima etapă importantă în dezvoltarea sistemului de sănătate adventist din România.
Sursa articol: Departamentul de Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România
Sursa foto: youtube.com