O procedură nouă, inovatoare și minim invazivă, numită ablația tumorii spinale cu radiofrecvență, a fost realizată cu succes, luna trecută, la Spitalul Universității Loma Linda, fiind prima procedură de acest fel din regiunea Inland Empire din sudul Californiei (SUA).
Procedura implică efectuarea unor mici incizii în spate, la fiecare plan osos, pentru a introduce o sondă direct în tumoră. Sonda emite căldură, generată de radiofrecvență, pentru a ucide celulele tumorale. Odată ce tumora a fost ablată, chirurgii stabilizează apoi osul slăbit prin kifoplastie – o procedură în care chirurgul folosește un dispozitiv asemănător balonului pentru a injecta ciment în coloana vertebrală. Ablația tumorii spinale poate fi efectuată în câteva ore și permite pacienților să revină la activitățile zilnice mai repede decât intervențiile chirurgicale tradiționale.
„Este o terapie minim invazivă foarte bună pentru pacienții cu boală metastatică sau cu o tumoră osoasă primară, deoarece oferă pacienților o alternativă care aduce o calitate mai bună a vieții și un control asupra bolii tumorale, fără a-i expune riscului intervenției chirurgicale tradiționale”, a declarat medicul Namath Hussain, neurochirurgul care a efectuat procedura.
Hussain a menționat că intervențiile chirurgicale tradiționale pentru îndepărtarea unei tumori spinale implică adesea deschiderea pieptului pacientului (toracotomie), îndepărtarea unor coaste și tăierea osului care a fost afectat (corpectomie). Chirurgii stabilizează apoi osul cu tije metalice, plăci, bolțuri, șuruburi sau sârme. De obicei aceste intervenții chirurgicale țin pacienții în spital pentru perioade lungi de timp și necesită recuperare, făcând timpul de reabilitare mai lung.
„Parametrii noștri pentru determinarea succesului unei intervenții depind de capacitatea persoani de a merge și de a-și realiza activitățile sale zilnice. A fi țintuit la pat scade dramatic aceste șanse ”, a completat Hussain. „Scopul nostru este să ne asigurăm că oamenii își păstrează capacitatea motrică. O procedură precum ablația tumorii spinale îi ajută să revină mai repede la activitatea normală, crește rata de succes și scade morbiditatea.”
American Association of Neurological Surgeons estimează că cel puțin 30% dintre pacienții cu cancer vor experimenta răspândirea cancerului la nivelul coloanei vertebrale, numite si metastaze osoase sau tumori metastatice. Hussain a menționat că pot apărea două probleme imediate. În primul rând, oasele slăbesc sub forța de a menține greutatea normală, determinând pacienții să sufere dureri osoase, fracturi și leziuni. În unele cazuri, se poate dezvolta cifoza sau o curbură a spatelui, pacienții devenind incapabili de a sta drept. În al doilea rând, tumora poate slăbi nervii provocând în timp amorțeală sau paralizie în brațe și picioare.
Cassandra Wagner
Sursă articol: Loma Linda University Health