Î: Am fost diagnosticată și am urmat un tratament standard pentru cancerul de sân. Am primit multe sfaturi de la prieteni, de la abordarea medicală standard până la cea neconvențională. Ce îmi puteți spune despre lucrurile care mă pot ajuta în faza post-tratament a cancerului de sân?
R: Suntem foarte încântați că ați urmat un tratament standard pentru cancerul de sân. Studii importante au confirmat beneficiile tratamentelor care au fost standardizate și adaptate formelor specifice ale cancerului de sân. În ziua de azi, un cancer poate fi studiat pentru a identifica dacă are receptori de estrogen și este aplicat cu precizie, iar protocoalele de tratament sunt concepute special pentru a se potrivi situației.
Un oncolog bun va organiza un regim adecvat de tratament. Este adevărat că pot apărea greșeli, așa cum sa întâmplat într-un caz din Newfoundland – unde s-a constatat că un laborator a diagnosticat incorect receptorii estrogeni – dar în marea majoritatea situațiilor asemenea greșeli sunt foarte puțin probabile.
Ca adventiști, suntem foarte conștienți de beneficiile generale și de reducerea riscurilor aduse de un stil de viață calculat, prin creșterea activitatății fizice, precum și consumului de fructe, legume, cereale integrale și de nuci, și reducerea în același timp a consumului de carne.
Una dintre preconcepțiile greșite este că astfel de metode de reducere a riscurilor ar trebui să poată trata și cancerele. Trebuie să nu uităm că cel mai conștiincios stil de viață nu elimină riscul, ci doar îl reduce, și că tratamentele moderne au fost studiate intensiv și documentate pe o perioadă lungă de timp și cu mii de pacienți.
În ce privește cancerul de sân a fost dificil să se traseze anumite elemente de stil de viață care să protejeze în fața bolii, deși un studiu realizat de D. Ingram și publicat în British Journal of Cancer în 1994 (69 [3]: 592-595) a sugerat că o dietă bogată în legume și fructe poate scădea riscul de cancer de sân, în timp ce una bogată în grăsimi totale poate crește riscul. Totuși, întrebarea dumneavoastră se referă la faptul dacă aceste diete ajută după ce a stabilit diagnosticul. Știm că obezitatea contribuie, de asemenea, la formarea cancerului – dar din nou există puține date privind efectele pierderii în greutate asupra rezultatelor cancerului odată ce boala este prezentă.
În 2006, un studiu R.T. Chlebowski, et al. a prezentat date despre reducerea grăsimilor alimentare și a sugerat un posibil beneficiu pentru pacienții cu cancer de sân (Journal of the National Cancer Institute, 2006; 98 [24]: 1767-1776), dar acest lucru nu a avut decât o semnificație statistică marginală.
Un alt studiu apărut în Journal of the American Medical Association și realizat de Women’s Healthy Eating and Living Randomized Trial (JAMA, 18 iulie 2007, vol. 298, nr.3, p. 289), nu a reușit să arate o îmbunătățire a ratei de supraviețuire odată cu îmbunătățirile dietetice.
Aceasta nu înseamnă că dieta este lipsită de importanță. Persoanele care dezvoltă un anumit tip de cancer pot fi în pericol să dezvolte și alte tipuri. Beneficiile unei diete bogate în fructe și legume și mai sărace în grăsimi au fost bine documentate ca o strategie excelentă de prevenire. Prevenția nu este sinonimă cu leacul, deși este mai valoroasă pentru cei care scapă de cancer.
În plus, cancerele de sân diferă. Este nevoie de multă analiză și muncă, totuși, înainte de a vă da un răspuns definitiv.
Până atunci, este bine să reținem că o dietă bună scade riscul apariției altor tipuri de cancer.
Dr. Allan Handysides, fost Director al Departamentului de Sănătate al Bisericii Adventiste mondiale
Dr. Peter Landless, Directorul Departamentului de Sănătate al Bisericii Adventiste mondiale
Sursă articol: Adventist Health Ministries
Photo: Pete Bellis on Unsplash