Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din New York și de la Centrul Medical Langone al aceleiași instituții au găsit un nou organ, ca să spunem așa, care ar putea fi unul dintre cele mai mari din organism ținând cont de structura și distribuția acestuia. Această parte a corpului este numită interstițiu și este o componentă cunoscută, care cuprinde spații umplute cu lichid ce se întind pe tot corpul.
Studiul, intitulat „Structura și distribuția unui interstițiu nerecunoscut în țesuturile umane”, a fost publicat săptămâna aceasta (n.- 27 martie 2018) în ultimul număr al revistei Scientific Reports.
Interstițiul, sau lichidul interstițial, este cunoscut medicilor de ceva timp, dar acest studiu recent oferă o perspectivă nouă asupra rolului pe care acesta îl joacă în corpul uman. Dr. Neil Theise, profesor de patologie la Centrul Medical Langone al Universității din New York, co-autor principal al studiului, a spus că au crezut inițal că acesta este doar un „țesut interesant”. Dar, când au privit mai cu atenție asupra lui, au descoperit că poate fi coroborat cu ideea de organ – cu alte cuvinte „că are o structură unitară sau este un țesut cu structură unitară, sau că este un țesut cu funcție unitară”. Interstițiul are ambele, a explicat el. „Această structură este aceeași oriunde te-ai uita la ea, la fel și în ce privește funcțiile pe care începem să le elucidăm”, a spus Theise. Pielea este cel mai mare organ al corpului, formând 16% din acesta. Acest interstițiu pare să fie mai mare: în jur de 20% din corp sau aproximativ 10 litri la un adolescent adult, a adăugat el.
Pentru acest studiu, echipa s-a uitat la interstițiu cu un microscop puternic folosind endomicroscopia confocală laser (CLE), în care probele de țesut sunt scăldate într-un lichid fluorescent pentru a delimita structura lor în detalii minore. Probele de țesut au fost obținute din conductele biliare a 13 pacienți care au suferit intervenții chirurgicale pancreatice. La microscop au descoperit că se observă spații care pot colecta lichid. Aceste spații nu sunt canale limfatice, dar lichidul acestora se scurge în ganglionii limfatici.
Potrivit lui Theise, când țesuturile sunt privite sub microscop, sunt moarte și deshidratate și astfel acest spațiu nu este vizibil. În țesuturile vii spațiile sunt clar vizibile.
Pașii următori în această direcție ar fi pătrunderea mai adânc în înțelegerea acestor țesuturi și spații și înțelegerea funcționării sale în organism. Studiul aduce lumină asupra modului în care interstițiul ar putea contribui la răspândirea celulelor canceroase de la o parte a corpului la alta. Cancerul se extinde mai întâi la extremitățile organilui sau pielii înainte ca acesta să se răspândească, fiind un un fapt deja cunoscut pe care și Theise l-a menționat. „Ar putea fi interstițiul cel care care trebuie să fie pătruns de celulele canceroase pentru a se putea răspândi”, a spus el. Cercetatorii scriu că este posibil ca acest lichid să ajute cancerul să se răspândească, iar o prelevare de probe din acest lichid ar putea ajuta la detectarea celulelor canceroase înainte de răspândirea la celelalte organe. Mai multe alte boli ar putea fi, de asemenea, potențial diagnosticate folosind analiza lichidului interstițial, a completat Theise.
Dr. Petros Constantinos Benias, co-autor principalul al studiului, profesor asistent la Facultatea de Medicină „Donald și Barbara Zucker” de la Hofstra / Northwell Health, a declarat că acest studiu deschide noi căi de cercetare în domeniul diagnosticului, precum și în înțelegerea mai profundă a patologiei bolilor, inflamației și cancerului. De asemenea, noi tratamente personalizate, prin interstițiu, ar putea fi avute în vedere, a spus el.
Dr. Ananya Mandal
Sursă articol: News Medical
Photo credit: Getty Images