Pentru pacienții care se luptă cu cancerul poate fi descurajatoare abordarea nutriției ca parte a tratamentului, potrivit medicului dietetician Andrew Woodward de la Centrul Oncologic al Universității Loma Linda (California, SUA).
„Adesea diagnosticarea cu cancer reprezintă pentru pacient o trezire la realitate ce îi schimbă gândurile referitoare la moarte. Aceasta devine un catalizator pentru a face din alimentația sănătoasă o prioritate mai mare”, spune Woodward. „Cu toate acestea, unii pacienți se pot simți deznădăjduiți crezând că alimentația nu va schimba nimic.”
Dimpotrivă, nutriția joacă un rol cheie în șansele unui pacient de a învinge cancerul și de a-și îmbunătăți calitatea vieții per ansamblu. Este relevant să înțelegem ce opțiuni specifice de nutriție poate îmbunătăți un pacient în timpul tratamentelor și pe tot parcursul vieții.
„Discutați cu un dietetician oncologic sau cu un nutriționist pentru a determina ce este important în comparație cu opiniile de pe internet sau cu optimismul personal nefondat”, spune Woodward. „Veți clarifica astfel ce este inutil restrictiv sau speculativ pentru un pacient, spre deosebire de conceptele de nutriție care sunt valoroase pentru specificul cancerului vostru.”
În plus, Woodward oferă următoarele sfaturi pentru a fi stăpâni pe nutriția noastră și a o face într-un mod ușor de aplicat.
1. Nu numiți niciun fel de aliment „aliment dăunător”. Oamenii tind să eticheteze anumite alimente care nu sunt dintre cele mai sănătoase ca fiind „alimente dăunătoare”, de evitat. Da, este adevărat că există alimente care îți pot crește riscul de cancer, dar Woodward dorește ca pacienții săi să vadă anumite alimente într-o lumină diferită. El își încurajează pacienții să se resfețe cu unele dintre alimentele lor preferate la zile de naștere sau în ocazii speciale, astfel încât să aibă ceva ce așteaptă cu nerăbdare în următoarea perioadă. De asemenea, este recomandat să aveți câteva mâncăruri sau alimente favorite pe care să le consumați cu moderație sau să recreați o versiune sănătoasă a acestor alimente preferate, astfel încât alimentația sănătoasă să nu fie deprimantă.
2. Plin de culoare și bazat pe vegetale. Opțiunile pe bază de vegetale câștigă popularitate în restaurante și în magazinele alimentare, ceea ce le face mai accesibile. Este o modalitate excelentă de a profita de aceste mese deja pregătite. Acasă, folosiți alimentele vegetale colorate: verde închis, roșu vibrant și legume galbene și violet în loc de alimentele maronii sau gri – specifice mai de grabă celor care conțin amidon sau cărnii.
3. Includeți niște carbohidrați. Carbohidrații nu sunt dușmanul vostru, chiar dacă unii oameni gândesc în acest fel când vine vorba de a mânca sănătos. Acest macronutrient conține de fapt aminoacidul triptofan care ajută la producerea de serotonină în creier – care poate menține stările de spirit bune, poate preveni depresia și spori somnul. Acestea trei din urmă sunt necesare pacienților care se luptă cu cancerul pentru a supraviețui luptei.
4. Preparați dinainte mese rapide pentru zilele mai grele. Unii pacienți se pot simți prea obosiți sau lipsiți de energie după anumite tratamente pentru a mai face orice altceva. Woodward sugerează prepararea din timp a mesei pentru a putea fi pregătită pentru acele zile în care un pacient nu se va simți poate în stare să gătească. Dacă aveți o energie bună și motivație ridicată, pregătiți orez brun, quinoa, cartofi și legume pentru o dată viitoare și reîncălziți-le într-un recipient de sticlă atunci când va fi nevoie.
5. Încercați aceste alimente care îmbunătățesc starea de spirit. Este bine să includeți câteva alimente dulci în dietă pentru a vă îndulci starea de spirit, spune Woodward. El recomandă să includeți alimente crocante sau sărate care să fie consumate cu un humus sănătos sau cu sosuri, dacă vă face să vă simțiți bine. Puteți, de asemenea, să vă bucurați de niște ciocolată – conține o substanță care poate ridica starea de spirit. Totuși, alegeți ciocolata cu o concentrație de 70% cacao atunci când alegeți această metodă de a vă delecta.
Heather Jackson
Sursă articol: Loma Linda University Health