Acceleratorul fasciculului de protoni este un inel format din opt electromagneți, cu o circumferință de 60 de picioare (18 metri, n.tr.) și un diametru de 20 de picioare (6,1 metri, n.tr.). Aparatul accelerează protoni până la jumătate din viteza luminii prin aplicarea unei tensiuni de radiofrecvență în sincronizare cu fasciculul circulant, care este apoi transportat într-una din cele cinci linii de fascicule din patru camere de tratament, dintre care trei sunt prevăzute cu poduri înalte de trei etaje care poziționează fasciculul la orice unghi (unghiuri) necesar tratamentului.
Centrul James M. Slater, MD. de tratament prin protoni și Centrul de Cercetare de la Universitatea Loma Linda Cancer Center își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare. Primul centru de terapie cu protoni din spital din lume a fost o viziune a regretatului Slater, care a murit în decembrie 2018.
Slater, care a susținut și a supravegheat crearea Centrului de Tratament Proton, a fost hotărât să îmbunătățească calitatea vieții pentru pacienții supuși tratamentului pentru cancer și a fost inspirat să folosească terapia cu protoni pentru a face acest lucru. A început să lucreze cu Laboratorul Național de Accelerare Fermi (Fermilab) în 1986 pentru a planifica sincrotronul și centrul protonului, ceea ce a dus la construirea uneia dintre cele mai complexe piese de echipament medical făcute vreodată.
De ani de zile, Centrul Medical al Universității Loma Linda, Centrul de Tratament Proton a fost singurul loc din lume care a oferit terapie cu protoni pentru tratamentul și cercetarea pacienților într-un cadru spitalicesc. După ce și-a deschis porțile în 1990, a rămas singurul centru de tratament de tip spitalicesc de acest gen din Statele Unite până în 2001. A fost redenumit în onoarea lui Slater în anul 2007.
Datorită succesului Centrului de Tratament Proton de la LLU Cancer Center, există acum 37 de centre operaționale în SUA și 70 de centre operaționale în întreaga lume. În plus, alte opt centre sunt în construcție în SUA și 32 la nivel internațional.
Radioterapia cu protoni este cea mai precisă și avansată formă de tratament cu fascicul de radiații disponibil astăzi. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă, care permite pacienților să își mențină calitatea vieții și să reia rapid activitățile normale, permițând medicilor să administreze doze complete sau mai mari de tratament pentru a distruge o tumoare cu efecte secundare minime în țesutul sau organele sănătoase din jur ale unei persoane.
James M. Slater, MD, Centrul de Tratament și Cercetare Proton a tratat peste 21.500 de pacienți cu terapie cu protoni în ultimii 30 de ani, peste 14.000 dintre aceștia fiind pacienți cu cancer de prostată.
Practici medicale moderne, inclusiv utilizarea radioterapiei cu protoni, au dus la creșterea populației de supraviețuitori de cancer din țară. – Dr. Jerry D. Slater
În plus față de dezvoltarea reală a tehnologiei protonilor pentru tratamentul cancerului în mediul spitalicesc, unele dintre numeroasele repere realizate de Centrul de Tratament Proton includ activitatea centrului în colaborare cu NASA pentru cercetarea efectelor radiațiilor în spațiu; dezvoltarea unui sistem robotizat de aliniere a pacientului de precizie, care îmbunătățește în continuare precizia poziționării repetabile a pacientului; și nenumărate studii clinice care continuă să fie efectuate pentru a îmbunătăți și extinde eficacitatea tratamentului cu radiații de protoni.
Fiul lui James M. Slater, Jerry D. Slater, MD, președintele departamentului de radioterapie de la Universitatea de Sănătate Loma Linda, a contribuit la dezvoltarea programului clinic în ultimii 30 de ani. Este mândru să continue moștenirea răposatului său tată.
„Practicile medicale moderne, inclusiv utilizarea radioterapiei cu protoni, au dus la creșterea populației de supraviețuitori de cancer din țară”, a spus Jerry Slater. „Este dificil să ne imaginăm că au trecut 30 de ani, dar a fost o onoare să servim comunitatea și să salvăm mii de vieți”.
Articol preluat integral de pe site-ul www.lluh.edu
scris de Briana Pastorino
tradus de Reinhard Suciu