American Cancer Society estimează că peste 13.000 de cazuri noi de cancer cervical invaziv au fost diagnosticate în 2018 în SUA și peste 4.000 de femei au murit din cauza acestei forme de cancer. Cu toate acestea, cazurile de cancer de col uterin și decesele aferente au scăzut semnificativ în ultimii 40 de ani datorită testelor care salvează vieți, cum ar fi froțiul Papanicolau, potrivit datelor colectate în Statela Unite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Courtney Martin, medic specialist la Departamentul de Ginecologie și Obstetrică al Spitalului Universitar din Loma Linda – recunoscut la nivel național, spune că atunci când vine vorba de cancerul de col uterin, a ști reprezintă un avantaj în fața bolii.
„Este foarte importantă educarea în ce privește îndrumările legate de screening-ul pentru cancerul de col uterin, care sunt rezultate tale și când trebuie să faci următorul control”, spune dr. Martin. „Cunoscând mai mult despre controalele de depistare precoce a cancerului și despre prevenirea acestuia ai șansa de a-ți oferi o proteție în plus în fața primirii unui diagnostic devastator prea târziu.”
Ce este cancerul de col uterin și unde apare?
Potrivit CDC, cancerul de col uterin apare atunci când celulele din cervix (colul uterin) se înmulțesc necontrolat – celulele suplimentare se multiplică neîncetat și adesea formează excrescențe numite tumori. Cervixul este capătul inferior și îngust al uterului, care leagă canalul de naștere – vaginul – de partea superioară a uterului.
Cine prezintă risc?
„Toate femeile au un risc de cancer de col uterin”, spune Martin. „Dar apare cel mai des la femeile cu vârsta peste 30 de ani.” Potrivit American Cancer Society, cancerul de col uterin este cel mai frecvent diagnosticat la femeile cu vârsta cuprinsă între 35-44 ani și rareori la femeile mai mici de 20 de ani. Cu toate acestea, Martin avertizează că femeile de peste 65 de ani sunt încă în pericol de a dezvolta cancer de col uterin, cu mai mult de 15% dintre cazuri făcând parte din această grupă de vârstă. „Testarea regulată de-a lungul vieții pentru detectarea cancerului de col uterin poate reduce foarte mult șansele tale de a dezvolta într-un mod neobservat, la orice vârstă, cancerul”, spune Martin.
Cum poate fi prevenit sau detectat în stadiu incipient cancerul de col uterin? CDC recomandă efectuarea atât a testului Papanicolau cât și a testului HPV pentru prevenirea și detectarea cancerului de col uterin.
Courtney Martin menționează că îndrumările privitoare la screening sunt în continuă dezvolate și devin tot mai adaptate la fiecare caz în parte. „În funcție de istoricul personal, este posibil să ai nevoie de screening sau de o programare de urmărire la o frecvență de un an după screening-ul inițial și la o distanță de 5 ani între următoarele teste”, spune ea. De asemenea, pentru administrarea vaccinului împotriva HPV, s-a recomandat recent o creștere a limitei de vârstă până la 45 de ani. Acest vaccin este cunoscut pentru a preveni contractarea virusului HPV, recunoscut drept cauza generală majoră a diferitelor tipuri de cancere cervicale. „Există atât de multe informații privind sănătatea cervicală, pentru a te proteja”, concluzionează Martin. „Dacă tu sau o persoană dragă aveți între 21 și 65 de ani, vă încurajez să vorbiți cu medicul vostru pentru a vă programa la un screening de cancer de col uterin și să vă testați”, spune medicul. „Cancerul de col uterin nu este ceva de care trebuie să îți fie frică – este ceva care poate fi prevenit și tratat. Te încurajez să te informezi și să te protejezi.”
Sheann Brandon
Sursă articol: Loma Linda University Healt
Photo credit: iStockphoto