Mamografiile de screening sunt radiografii ale sânului care utilizează razele X pentru a detecta cancerul de sân înainte ca acesta să producă simptome. Experții sunt de acord că mamografiile salvează vieți. Dar există diferențe de opinie cu privire la vârsta potrivită la care să se înceapă efectuarea lor. În indicațiile oferite de diferite grupuri în ultimii ani, vârsta de pornire recomandată variază de la 40 la 50 de ani. Deci, când trebuie să îți faci o mamogramă?
Cântărirea beneficiilor și riscurilor
Marele avantaj al mamografiilor este că reduc decesele cauzate de cancerul de sân. Iar femeile în vârstă de peste 50 de ani au cel mai mult de câștigat. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, numărul de decese prevenite este mai mic.
Pe de altă parte, mamografiile prezintă și riscuri. Ele produc uneori rezultate fals pozitive – care apar anormale atunci când nu există cancer. Ele pot provoca anxietate și pot conduce la și mai multe teste.
Un alt risc este supradiagnosticarea: detectarea și tratarea unui cancer neinvaziv de sân care nu ar fi cauzat niciodată probleme. Acest lucru ar părea inofensiv, însă tratarea inutilă are propriile sale riscuri.
Recomandările experților
American Cancer Society spune că mamografiile de screening ar trebui să fie o opțiune de prevenție începând cu vârsta de 40 de ani, iar până la vârsta de 45 de ani toate femeile ar trebui să își facă. Pe de altă parte, U.S. Preventive Services Task Force recomandă ca toate femeile să înceapă screeningul prin mamografii până la vârsta de 50 de ani.
Ambele grupuri sunt de acord într-un punct esențial: ar trebui să discuți această problemă cu medicul de familie. Dacă ai factori de risc pentru cancerul de sân, cum ar fi antecedentele familiale ale bolii, mamografiile făcute din timp pot fi deosebit de importante. Medicul specialist te poate ajuta, apoi, să alegi vârsta potrivită pentru începerea tratamentului.
Sursă articol: Loma Linda University Health