Adesea subiectul studiilor clinice privind cancerul adună în jurul său confuzie. Mii de studii clinice se efectuează anual, iar împreună cu ele apar aproape la fel de multe concepții greșite.
Unii spun că pacienții sunt doar niște cobai, sau că jumătate dintre pacienții înscriși primesc pur și simplu pilule de zahăr. Acestea sunt două dintre numeroasele mituri care fac ca unii pacienți să întrerupă și uneori să renunțe la studiile clinice, după cum menționează Judy Chatigny, director executiv Centrul Oncologic al Universității din Loma Linda (California, SUA).
„Studiile clinice reprezintă o modalitate excelentă pentru pacienții cu cancer de a obține cel mai nou tratament și, în același timp, de a ajuta următoarea generație de pacienți care se vor confrunta cu un diagnostic de cancer”, spune ea.
Echipa Centrului Oncologic de la Loma Linda abordează câteva mituri des întâlnite pentru a dezvălui adevărul din spatele studiilor clinice:
MIT: Pacienții sunt tratați ca niște cobai.
ADEVĂR: Înainte ca orice tratament nou să fie administrat persoanelor în cadrul studiilor clinice, cercetătorii lucrează ani de zile în laborator pentru a înțelege efectele sale asupra celulelor canceroase și a animalelor. De asemenea, ei încearcă să determine efectele secundare ale tratamentului. Înainte ca un tratament să fie utilizat pe pacienți, acesta are în spate un lung istoric de rezultate excelente, bazate pe un studiu atent. Adevărul este că orice cobai este tratat ca un cobai, iar pacienții sunt tratați ca pacienți.
MIT: Jumătate din grup va primi pilule de zahăr.
ADEVĂR: Pastilele placebo (adesea întâlnite sub formă de pilule de zahăr) sunt rareori utilizate în studiile clinice privind tratarea cancerului. Dacă sunt utilizate, acestea sunt în mod obișnuit date în plus față de tratamentele standard dovedite. Cele mai multe studii privind tratamentul cancerului sunt concepute pentru a determina dacă tratamentele experimentale pot aduce beneficii tratamentelor deja existente. Pacienților li se spune întotdeauna dacă studiul include utilizarea placeboului.
MIT: Nu există un beneficiu real pentru pacient.
ADEVĂR: Pacienții trăiesc mai mult datorită tratamentelor de succes pentru cancer, care sunt rezultatele studiilor clinice anterioare. Prin participarea la un astfel de studiu, pacienții pot avea acces la un tratament nou care nu este disponibil persoanelor aflate în afara sa. Știința și medicina sunt mereu în evoluție. Tratamentele sunt ajustate și îmbunătățite în mod constant. Adesea, aceste tratamente mai eficiente sunt incluse în studiile clinice, permițând participanților să fie printre primii care beneficiază de ele.
MIT: Studiile de cercetare sunt doar pentru persoanele care nu mai au nicio altă opțiune.
ADEVĂR: Studiile de cercetare nu sunt folosite exclusiv pentru persoanele care au cancer, cu atât mai puțin pentru cei care nu mai au alte opțiuni. Studiile privind prevenția și testele de screening sunt, de asemenea, des întâlnite. Aceste tipuri de studii pot reduce amenințarea prezentă la pacienții cu un risc ridicat, și pot depista boala într-un stadiu incipient – când este mai ușor de tratat. În plus, studiile de cercetare adesea înscriu pacienți pentru a determina dacă tratamentele noi adaugă ceva tratamentelor actuale dovedite. Toți pacienții dintr-un astfel de studiu obțin cel puțin tratamentele actuale, deja dovedite.
MIT: Studiile clinice sunt prea periculoase.
ADEVĂR: Există reguli federale (n.tr. – aplicabile la nivelul întregii țări) pentru a asigura siguranța și etica studiilor clinice. În plus, procesul este supus unei monitorizări continue instituției, a consiliului de control instituțional și a echipei de cercetare.
MIT: Pacienții vor trebui să oprească toate celelalte tratamente medicale.
ADEVĂR: Multe studii clinice includ terapia standard ca parte a studiului, care poate fi testarea unui medicament suplimentar pentru a vedea dacă această combinație este mai eficientă.
Înțelegerea adevărului din spatele studiilor clinice poate ajuta atât pacienții actuali cât și cei potențiali să decidă dacă un studiu clinic este o opțiune viabilă pentru ei. Studiile clinice reprezintă o armă importantă în lupta împotriva cancerului și au puterea de a dovedi dacă un tratament nou funcționează mai bine decât tratamentele actuale.
Janelle Ringe
Articol publicat în revista „Scope”, ediția Vară 2018
Photo credit: Shutterstock