Vestea că o persoană dragă are cancer poate fi copleșitoare. Cancerul nu afectează doar persoana diagnosticată, ci și pe toți cei cărora le pasă de acea persoană. S-ar putea să te întrebi: „Ce trebuie să fac acum?” sau „Cum pot să ajut?”.
Iată 10 sfaturi care să te ajute să pornești pe acest drum:
1) Găsește propriul TĂU sistem de suport
Când un prieten sau o persoană iubită este diagnosticat(ă) cu cancer, este un moment cu o mare încărcătură emoțională. Mulți oameni spun că discuțiile cu alți îngrijitori care se confruntă cu stresul, incertitudinea sau singurătatea îi ajută să fie îngrijitori mai buni.
2) Adună informații
Este adevărată propoziția: „Cunoașterea înseamnă putere”. Află cât mai multe despre diagnostic și despre opțiunile de tratare a cancerului pentru cei dragi.
3) Recunoaște „noua normalitate”
Pacienții și persoanele care îi îngrijesc raportează simțământul pierderii controlului după un diagnostic de cancer. Învățând cum să gestionezi această pierdere a controlului și cum să îngrijești persoana iubită va duce la o „nouă normalitate” – o nouă înțelegere a vieții tale de acum înainte. De asemenea, aceasta poate contribui la recunoașterea faptului că viața ta de acasă, finanțele și prieteniile se pot schimba pentru o perioadă de timp. Încearcă să gestionezi prioritatea fiecărei zile, una după alta.
4) Eliberează-ți mintea, reîncarcă-ți corpul
Mini-pauzele sunt o modalitate ușoară de a-ți reface energia și de a reduce stresul. Încearcă activități simple cum ar fi o plimbare scurtă sau închiderea ochilor timp de 10 minute într-un scaun confortabil. Să-ți iei timp pentru tine nu este egoist, este necesar. Caută modalități de reînviorare a spiritului. Sentimentul de conectare spirituală poate oferi confort și poate, de asemenea, să te ajute să pui situația în perspectivă.
5) Găsește alinare în ceilalți
Mulți îngrijitori simt că timpul personal a dispărut pe parcursul bolii celor dragi. Ține minte că, în timp ce îți asumi responsabilități noi și suplimentare, ai în continuare dreptul la propria ta viață. Vei avea nevoie de prietenii tăi și comunitatea din care faci parte pentru a-ți oferi sprijin în timp ce susții pe cel iubit.
6) Planifică viitorul
Chiar dacă planificarea poate fi dificilă, aceasta poate ajuta. Încercați să programați activități recreative în zilele în care persoana iubită nu simte efectele secundare ale tratamentului. Puteți, de asemenea, să vă planificați ceva ce așteptați cu nerăbdare, cum ar fi sărbătorirea sfârșitulului tratamentului sau o unei etape din tratament. În egală măsură, este important să faceți planuri pentru posibilitatea ca persoana dragă să piardă lupta cu cancerul. Toți, fie că am fost diagnosticați cu cancer sau nu, ar trebui să avem pregătite diferite documente necesare pentru situații de acest fel. A avea documentele esențiale pregătite vă va ajuta să aveți liniște sufletească.
7) Acceptă o mână de ajutor
Este în regulă să ai ajutoare. De fapt, vei constata că a învăța să te împotrivești refuzului și a spune „DA!” îți va atenua anxietatea și îți va ridica moralul. Menține o listă a tuturor sarcinilor de îngrijire, de la cele mici la cele mari. Astfel, atunci când cineva întreabă „Pot ajuta cu ceva?”, vei fi în măsură să oferi opțiuni specifice.
8) Fii atent la sănătatea TA
Pentru a fi puternic pentru persoana iubită, trebuie să ai grijă de tine. Asigură-te că îți îngrijești orice afecțiune fizică și nu uita să mergi la controale regulate și examinări (screening). Mănâncă bine și odihnește-te suficient.
9) Ia în considerare explorarea unor tehnici de gestionare a stresului
S-ar putea să găsești că ascultarea muzicii sau pur și simplu respirația profundă te vor ajuta să reduci stresul. Accesează părțile tale creative, făcând terapie prin artă, muzică, dans.
10) Fă ce poți, recunoaște ce te depășește
Nimeni nu poate face totul. Este în regulă să îți recunoști limitele. Împacă-te cu senzația de copleșire (se va întâmpla) și decide cu fermitate ce poți și ce nu poți rezolva cu forțe proprii. Persoana iubită are nevoie de tine. Nu poți face asta singur(ă). Împreună, puteți trece peste această provocare.
Sursă: Cancer Support Community
Photo credit: Getty Images