Primul transplant de măduvă osoasă la adult a fost finalizat cu succes la Universitatea Medicală din Loma Linda (California, SUA). Pacientul, Merlin Decoud, a beneficiat cu succes de transplant pe data 7 decembrie 2017. „În fiecare etapă a intervenției medicale nu am fi putut cere oameni mai bine pregătiți ca aici”, a declarat Decoud. „Cancerul este un lucru groaznic de experimentat, dar experiența mea la Loma Linda a fost una extraordinară.”
De altfel un bărbat sănătos, Decoud a spus că nu a fost niciodată în spital – până în luna iulie a anului trecut. Mergea spre casă într-o seară, după o zi de lucru, și a simțit o durere la spate cum nu mai simțise niciodată. „M-am sprijinit de un copac să nu cad”, își amintește.
În urma vizitei de urgență la Spitalul Universității din Loma Linda, o scanare RMN a arătat că avea o leziune a spatelui și o tumoră – mielom multiplu care necesita transplant de măduvă osoasă.
Din luna noiembrie 2017, Centrul Oncologic al Spitalului Universității din Loma Linda a început să efectueze transplanturi de măduvă osoasă la adulți (TMOA) și este singura facilitate medicală din regiunea Inland Empire care oferă acest serviciu.
Programul TMOA al Centrului Oncologic oferă transplant de celule stem autologe, care utilizează celule stem proprii ale pacientului pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă. Doctorul Omair Kamal, directorul medical al programului TMOA, a declarat că scopul transplantului de celule stem este de a face posibil ca pacienții să primească doze mari de chimioterapie pentru cancerul lor, și de a salva măduva osoasă prin recuperarea propriilor celule stem.
Celulele stem sunt celule tinere care cresc în măduva osoasă, iar diferitele tipuri de celule sanguine sunt derivate din acestea. Odată colectate, celulele stem sunt prelucrate, depozitate și apoi administrate înapoi pacientului după chimioterapia cu doze mari, printr-un cateter venos central. Celulele stem vor circula prin sânge și se vor depune în măduva osoasă unde vor repopula măduva goală.
Elementele figurate ale sângelui se recuperează de obicei în trei până la patru săptămâni, iar pacientul va rămâne spitalizat în toată această perioadă. După transplant, pacientul va fi urmărit îndeaproape, necesitând consultații medicale frecvente, fiind găzduit în apropierea centrului medical și având un îngrijitor de încredere.
Potrivit doctorului Kamal, succesul TMOA se bazează foarte mult pe întreaga echipă. „Acest lucru nu ar fi posibil fără eforturile colaborative ale echipelor din secție și din ambulatoriu.”
Vioi, Decoud împreună cu soția sa, Tonrie, au vizitat recent Centrul Oncologic pentru a primi hidratarea intravenoasă, un protocol standard pentru pacienții post-transplant. „Sunt foarte bine”, a spus el. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru cei de la Loma Linda. Mi-au salvat viața.”
Sursa: Universitatea Medicală din Loma Linda
Credit fotografii: Centrul Oncologic al Spitalului Universității Medicale din Loma Linda