Boala Alzheimer este a șasea cauză de deces pentru toți adulții și a cincea cauză de deces pentru adulții cu vârsta peste 65 de ani, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Boala, care afectează părțile creierului care controlează gândirea, limbajul și memoria, poate afecta semnificativ capacitatea unei persoane de a desfășura activitățile zilnice.
Warren Boling, MD, președintele departamentului de neurochirurgie de la Universitatea de Sănătate Loma Linda, spune că, deși cauza este încă necunoscută, experții descoperă în mod constant mai multe despre ce se poate face pentru a reduce riscurile dezvoltării bolii Alzheimer.
„Factorii de risc indică o șansă crescută de a dezvolta boala și, în timp ce unii factori de risc nu pot fi modificați, există alții sub controlul dumneavoastră, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și somnul”, spune Boling.
În luna dedicată Îmbătrânirii Sănătoase, Boling descompune cinci factori de risc pe care oamenii îi pot avea în vedere pentru a reduce riscul de demență.
Cura de slabire
O dietă pe bază de plante a fost legată de prevenirea demenței. Experții încurajează consumul de legume cu frunze verzi, fructe de pădure, cereale integrale, fasole, nuci și ulei de măsline. Alimentele antiinflamatoare și cu proprietăți antioxidante pot proteja împotriva bolilor și pot menține creierul sănătos.
Exercițiile fizice
O strategie bună de exerciții este o combinație de exerciții cardio și antrenament de forță. Activitățile pentru începători pot include mersul pe jos (…) sau înot. Exercițiile de echilibru sunt, de asemenea, cheia pentru menținerea unui creier sănătos. Traumatismele craniene cauzate de căderea sau pierderea echilibrului pot contribui la riscul bolii Alzheimer sau a altor forme de demență.
Depresie, izolare socială
Numeroase studii au arătat că izolarea socială poate crește declinul cognitiv și riscul de demență. A vă simți sau a fi singur vă poate face mai vulnerabil la deteriorarea sănătății și poate crește riscurile de demență la sfârșitul vieții.
Fumat
Fumatul poate crește semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer. Fumatul crește, de asemenea, riscul de probleme cardiace, care ar putea duce la un accident vascular cerebral sau sângerări mici în creier – un alt factor de risc pentru demență.
Somnul
Cercetările sugerează că a avea un somn bun ar putea avea un impact semnificativ asupra efectelor mentale ale îmbătrânirii. Somnul poate aduce beneficii minții și poate avea o influență pe termen lung asupra riscului unei persoane de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânește. Adoptarea unor obiceiuri bune de somn poate ajuta la protejarea sănătății creierului. Furnizorii de servicii de neurochirurgie din cadrul Universității Loma Linda sunt angajați să se asigure că toți pacienții au acces la îngrijirea de care au nevoie – mai ales în aceste momente stresante. Pacienții pot programa vizite video vizitând lluh.org/video-visits, MyChart sau apelând furnizorul lor de servicii medicale.
Articol scris de Janelle Ringer
preluat integral de pe site-ul www.lluh.edu
tradus de Reinhard Suciu