Întrucât mai multe state și companii din toată țara impun oamenilor să își acopere fața în public pentru a combate răspândirea COVID-19, persoanele cu pielea sensibilă se întreabă cum să lupte cu ceea ce se află sub mască – iritația pielii și acneea.
Harry Dao, MD, FAAD, dermatolog la Universitatea Loma Linda Health, explică ce este „mascneea„ (maskne) și cum să o preveniți.
Dao spune că mascneea nu este un fenomen nou, deoarece profesioniștii din domeniul medical care au purtat măști pot atesta această situație problematică a pielii, dar starea a devenit mai răspândită în rândul populației generale.
Mascneea: Ce este și de ce se întâmplă
Termenul medical pentru „mascnee” este acneea mecanică, o afecțiune a pielii provocată de uzura prelungită a echipamentului personal de protecție a feței. „Măștile impun căldură, frecare și ocluzie pe piele și, atunci când sunt combinate cu un mediu umed din respirație, vorbire sau transpirație, aceasta este o rețetă pentru izbucniri”, spune Dao. „Porii se înfundă și pot deveni cosuri sau chisturi ale acneei. În plus, ocluzia prelungită, căldura și transpirația pot face ca pielea să devină uscată, să aibă mâncărime și să capete răni. ”
Acneea nu este singura afecțiune a pielii raportată de purtătorii de măști, spune Dao. Alte probleme comune ale pielii din cauza măștii de față includ:
Dermatita de contact alergică – Unele măști fabricate pot conține o substanță chimică care provoacă o reacție alergică. Formaldehida și bronopolul se găsesc în măștile chirurgicale din polipropilenă.
Rozaceea – Înrăutățită în mod clasic de căldură și stres, purtarea măștii poate produce erupții ale pielii.
Dermatită seboreică – Provoacă plăci solzoase, piele inflamată și mătreață încăpățânată.
Foliculita – Când drojdia sau bacteriile infectează foliculii de păr.
Cum să o preveniți
Dao oferă șase sfaturi de îngrijire a pielii pentru a vă proteja fața de iritațiile provocate de mască.
Spălați-vă mai întâi fața – Utilizați un produs de curățare delicat, fără parfum și ulei și clătiți cu apă călduță. „Acest lucru previne prinderea murdăriei și a uleiului pe suprafața pielii, ceea ce provoacă erupții”, spune Dao. „Fața ta ar trebui să fie întotdeauna curată înainte de a-ți pune masca.”
Aplicați o cremă hidratantă – Nu numai că vă va menține pielea hidratată, ci va acționa și ca o barieră între fața dvs. și mască, reducând frecarea. Aplicați pe fața curățată înainte și după purtarea unei măști. Dao spune să căutați creme hidratante care conțin ceramide, acid hialuronic sau dimeticonă, care să ofere o protecție suplimentară. Aveți grijă să evitați parfumurile printre alergenii de contact obișnuiți. Este posibil să fie nevoie de încercări și erori pentru a găsi formula potrivită pentru tipul tău de piele.
Renunțați la machiaj – Purtarea machiajului sub mască provoacă pori înfundați și erupții, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Reziduurile de machiaj vă vor murdări și masca.
Spălați-vă masca – Dacă purtați o mască de bumbac, spălați-o după fiecare utilizare, deoarece suprafața sa conține murdărie și ulei și poate deveni un teren de reproducere pentru bacteriile din nas și gură.
Alegeți un săpun de rufe fără parfum – Parfumurile vă pot irita pielea – ocoliți și dedurizantul.
Stai departe de produsele dure – produsele medicamentoase pentru îngrijirea pielii care conțin peroxid de benzoil, retinoli și acid salicilic vor fi mai iritante pentru piele sub o mască – fii atent la cât de mult și la ce le folosești.
Cum să tratezi problemele comune ale pielii
Aceasta este ceea ce puteți face acasă pentru a ajuta la tratarea unora dintre cele mai frecvente probleme ale pielii legate de mască, spune Dao.
Acnee sau erupții – Adăugați o soluție de spălare cu acid glicolic și o cremă hidratantă ușoară „non-comedogenă” în regimul dumneavoastră de pre-mască. Aplicați produsele de îngrijire a pielii doar în timpul în care stați acasă și nu folosiți masca. Dacă persistă erupțiile, roșeața sau umflăturile, solicitați asistență medicală de la medicul dumneavoastră.
Pielea uscată – aplicați întotdeauna un hidratant bun pe piele înainte de a folosi o mască. După ce o scoateți, curățați pielea și aplicați un emolient blând. În mod obișnuit, substanțele naturale sau botanice pot conține produse alergenice, așa că sporiți atenția.
Când să faceți o programare la medic
Dacă nu vedeți o diferență la pielea dvs. după ce ați implementat sfaturile de îngrijire a pielii de mai sus, poate fi timpul să vă sunați dermatologul, spune Dao. Se încurajează, în special, o vizită, fie că este vorba de o întâlnire personală sau prin telefon (telehealth, folosind MyChart), dacă observați semne de infecție, cum ar fi înroșire și puroi.
„Având rutina potrivită de îngrijire a pielii, se va diminua iritarea și mascneea”, spune el. De asemenea, puteți programa o întâlnire sau puteți solicita mai multe informații apelând 909-558-2890 sau vizitând site-ul web Loma Linda University Health Dermatology.
Scris de DonaJayne Potts
Articol preluat de pe site-ul www.lluh.org