Câteva arsuri solare severe pot crește riscul unui cancer de piele al copilului mai târziu în viață. O modalitate excelentă de a vă ajuta să vă protejați copiii împotriva expunerii la soare este aplicarea protecției solare.
Siguranța la soare poate fi dificilă la toate vârstele, dar mai ales atunci când aveți de-a face cu copii mai mici. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează părinții că doar câteva arsuri solare severe pot crește riscul unui cancer de piele al copilului mai târziu în viață.
Alexandra Clark, MD, șefa diviziei de pediatrie generală pentru sănătatea copiilor de la Universitatea Loma Linda, le reamintește părinților că o anumită expunere la soare este sănătoasă. „Expunerea la soare ajută corpul nostru să facă vitamina D necesară pentru oasele sănătoase”, spune dânsa. „Cu toate acestea, expunerea neprotejată prelungită la soare poate provoca leziuni ale pielii, cancer de piele, leziuni oculare și multe altele.”
O modalitate excelentă de a vă ajuta să vă protejați copiii împotriva expunerii la soare neprotejate este aplicând protecție solară. Clark răspunde la câteva întrebări frecvente de mai jos:
1. Câți ani ar trebui să aibă un copil înainte de a purta protecție solară?
Alexandra Clark recomandă evitarea utilizării de protecție solară la un copil cu vârsta mai mică de șase luni, datorită sensibilității pielii lor. „Pentru bebeluși, cel mai bine este să folosiți umbră, pălării și alte îmbrăcăminte ușoare, de protecție, pentru a păstra copilul în siguranță”, spune ea.
2. Când alegeți o protecție solară, este mai eficient un număr FPS mai mare?
Numărul FPS – factorul de protecție solară – arată cât de eficientă va fi protecția solară specifică în lupta împotriva arsurilor solare. Cremele cu un număr FPS mai mare oferă o protecție mai mare, spune Clark, dar numai într-o anumită măsură. „Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea de protectie solară cu cel putin FPS 15”, spune ea. „FPS 50 blochează aproximativ 98% din razele soarelui.”
3. Ce tip de produse de protecție solară sunt cele mai bune?
Clark spune că nu există prea multe diferențe între utilizarea cremelor de protecție solară, loțiuni, spray-uri sau bețișoare, atât timp cât au FPS 15 sau mai mult. „Unii copii sunt sensibili la unele tipuri de protecție solară versus alții”, spune ea. „Cel mai bine este să încercați o cantitate mică într-o zonă a pielii înainte de a o împrăștia pe corpul copilului.”
4. Câtă protecție solară trebuie să pun pe pielea copilului meu?
Deși nu există o cantitate specifică, Clark spune că este important să acoperiți toate zonele care vor fi expuse la soare în orice moment. „Aplicați protecția solară cu 30 de minute înainte de a ieși și reaplicați la fiecare două ore”, spune Clark. „Asigurați-vă că o aplicați mai des atunci când copilul transpiră excesiv sau înoată.”
5. Dacă nu este însorit afară, ar trebui să se aplice, totuși, protecție solară?
Clark spune că aproximativ 80% din razele UV vor mai trece prin nori și se vor reflecta pe alte suprafețe, cum ar fi apa, nisipul și betonul. „Să nu credeți că copiii dumneavoastră nu vor fi expuși la razele UV în zilele care sunt înnegrite și mai reci”, spune ea. „Este important să îi protejați cu protecție solară, mai ales că pot sta afară mai mult, deoarece nu este la fel de cald”.
Un articol de Sheann Brand, preluat de pe site-ul lluh.org
Traducere de Reinhard Suciu