Primirea veștii că ai cancer de sân poate fi înspăimântătoare și aduce cu sine multe întrebări. Însă membrii echipei medicale care se ocupă de cazul tău sunt lângă tine pentru a-ți veni în ajutor.
Cum faci față fricii?
Este normal să ți se facă frică. Cu cât înveți mai multe despre cancerul tău și despre opțiunile de tratament pe care le ai, cu atât vei simți acest sentiment de frică mai puțin. De asemenea, acest proces de descoperire a bolii te va ajuta să lucrezi cu echipa medicală pentru a lua cele mai bune alegeri privind tratamentul tău. Totodată poți solicita să discuți cu un consilier (psiholog specializat în consilierea pacienților diagnosticați cu cancer).
Conlucrarea cu echipa medicală
Echipa medicală care se va ocupa de tine va include probabil:
Ginecologul – medic specializat în sănătatea femeilor.
Oncologul medical – specializat în utilizarea chimioterapiei, terapiei hormonale și terapiei țintite pentru tratarea cancerului.
Radiologul oncolog – medic specializat în utilizarea radioterapiei pentru tratarea cancerului.
Chirurgul oncolog – medic specializat în chirurgie pentru tratarea cancerului.
Chirurgul plastician – medic specializat în utilizarea chirurgiei pentru a reconstrui forma sânului după eliminarea cancerului (reconstrucție mamară).
Alături de acești medici vor fi asistenți medicali, asistenți sociali, radioterapeuți și alte persoane angrenate în serviciile medicale, care te vor ajuta și te vor susține. Îți vor răspunde la orice întrebare pe care o poți avea. Te vor ajuta să parcurgi fiecare dintre pașii pe care îi vei face înainte de începerea tratamentului, în timpul acestuia și în perioada de după tratament. Echipa te va anunța ce teste este nevoie să faci și rezultatele acestora. Te vor ghida în luarea deciziilor privind tratamentul și te vor ajuta să te pregătești – atât pe tine cât și pe cei dragi – pentru ceea ce urmează.
Evaluarea opțiunilor de tratare
Pentru a decide cea mai bună variantă de tratament, echipa ta medicală trebuie să știe cât se poate de mult despre cancerul tău. Aceasta poate implica efectuarea unor anumite teste și colaborarea cu mai mulți furnizori de servicii medicale. Mai mult, poți decide că dorești să obții o a doua opinie medicală care să te ajute să alegi tratamentul.
Tratamentul pentru cancerul de sân începe, de obicei, la câteva săptămâni după diagnosticare. Aceasta îți oferă timp pentru:
Sprijin de specialitate
Poate fi foarte stresant să faci față cancerului. Discută cu echipa ta medicală despre posibilitatea de a primi consiliere psihologică. Te vor putea îndruma către cineva care te poate ajuta. De asemenea, poți vizita grupuri de suport pentru a discuta cu alte persoane care se confruntă, la rândul lor, cu cancerul. Întreabă echipa dacă există astfel de grupuri în localitatea sau zona în care te afli.
Sursă articol: Loma Linda Univeristy Health
Photo credit: Freepik