Există un adversar care s-a dovedit a fi deosebit de dificil de învins în războiul împotriva cancerului. Cancerul pancreatic este greu de detectat din timp, ceea ce face mult mai puțin probabilă supraviețuirea după diagnosticare. Medicii lucrează din greu pentru a afla mai multe despre această malignitate și cum poate fi oprită.
Anatomia unei boli mortale
Pancreasul tău, localizat în spatele stomacului, este responsabil cu producerea atât a enzimelor digestive, cât și a insulinei. Aproximativ 1 din 63 de bărbați și 1 din 65 de femei vor dezvolta cancer pancreatic în viața sa. Prin comparație, cancerul de sân afectează aproximativ 1 din 8 femei, iar 1 din 9 bărbați vor dezvolta cancer de prostată.
Cu toate că are o frecvență mai scăzută, cancerul pancreatic ocupă locul al treilea pe lista cancerelor mortale. Doar aproximativ 8,5% dintre pacienți supraviețuiesc la 5 ani de la diagnosticare.
Medicii spun că acest lucru este cauzat, în mare parte, de lipsa simptomelor precoce ale cancerului pancreatic. Semnele instalării acestui tip de cancer includ:
Însă acestea pot apărea doar după ce boala a progresat și s-a răspândit, ceea ce face dificilă tratarea.
Tratamentele combinate ar putea funcționa cel mai bine
Medicii folosesc teste precum scanări CT (computer tomograf), ecografii și biopsii pentru a diagnostica cancerul pancreatic. Acestea pot arată, de asemenea, dacă cancerul s-a răspândit, ajutând astfel la alegerea tratamentului potrivit.
Dacă depistarea cancerului are loc destul de devreme în evoluția bolii, operația poate fi cel mai bun tratament. Una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale este procedura Whipple. Prin aceasta chirurgii îndepărtează capul pancreasului, vezica biliară, o parte a stomacului, o parte a intestinului subțire și canalul biliar.
Majoritatea persoanelor cu cancer pancreatic vor face chimioterapie – administrarea de medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase. Alte opțiuni de tratament includ radioterapia, chemoradiația și terapia țintită. Aceste tratamente funcționează într-un mod diferit de chimioterapie pentru a încetini creșterea cancerului. Adesea, medicii recomandă o combinație de mai multe tratamente.
Ia măsuri pentru a sta departe de cancer
Medicii nu înțeleg exact de ce unii oameni dezvoltă cancer pancreatic, iar alții nu. Au găsit însă câțiva factori care cresc riscul:
Poți contribui la reducerea riscul de cancer pancreatic prin abstinența de la fumat, pierderea greutății excesive și o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume.
Sursă articol: Loma Linda University Health
Photo credit: Maskot / Getty Images