Cu toate responsabilitățile vieții, termenele și întâlnirile programate, stresul poate fi aproape inevitabil. Se poate naște din momente de frustrare sau din probleme pe termen lung. Stresul cronic poate suprima sistemul imunitar și pe cel reproductiv, digestia sau somnul, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA. Pentru o sănătate optimă, este important să știm cum să facem față stresurilor din viață și să realizăm când este timpul să solicităm ajutor.
Medicul David J. Puder, directorul medical al programului MEND – ambulatoriu parțial și intensiv – de la Centrul de Medicină Comportamentală a Universității Loma Linda, ne oferă trei sfaturi despre cum să ținem la distanță stresul, care să ne ajute să gestionăm perioadele agitate din viața noastră.
1. Pune lucrurile în perspectivă
Stresul poate părea o prezență copleșitoare dar, făcând un pas înapoi, putem vedea imaginea de ansamblu. „Poate trebuie să te uiți la semnificația mai profundă a stresului și la orice distorsiune cognitivă care ar putea apărea în mijlocul gândurilor tale despre evenimentul stresant”, spune Puder. Lucruri precum suprageneralizarea și gândirea de „totul sau cu nimic” pot agrava stresul și îl pot face să pară copleșitor, completează medicul. Pentru a evita aceasta, încercați să ieșiți din mijlocul situației și să analizați părțile pozitive, în loc de a vedea o situație ca fiind pur rea.
2. Acceptă exercițiul fizic ca parte din viața ta
Știm cu toții că un stil de viață sedentar duce la o gamă largă de probleme de sănătate, dar de multe ori nu luăm în coniderare modalitățile prin care mișcarea poate contribui la o bună sănătate mentală. Puder spune că o strategie care ajută la recuperarea de la un stres cuent sau la o mai bună tolerare a stresului pe viitor este stabilirea unui antrenament de forță potrivit. „Adesea recomand oamenilor să înceapă cu exerciții complete ale corpului, cum ar fi genuflexiunile și ridicarea greutățolor, ca apoi să crească progresiv forța (sau greutatea) exercițiilor”, spune el. „Acest lucru va avea impact asupra modului în care vei tolera stresul viitor – atât psihologic, cât și fizic.”
3. Mese sănătoase, întregi
Prin controlul alimentației putem reduce efectele stresului asupra organismului. Din cauza nivelului crescut al hormonilor de stres, persoanele stresate sunt mai predispuse la consumul emoțional de alimente. „Recomand adesea oamenilor să includă surse bune de grăsime în dietele lor, cum ar fi uleiul de măsline sau nucile”, spune Puder. „Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, o alegere excelentă deoarece este dovedit că îmbunătățesc funcțiile cognitive generale.
Aducând aceste simple completări existenței noastre, vom putea simți că deținem controlul atunci când viața poate părea copleșitoare. Deși aceste sfaturi ne pot ajuta în viață, este important să recunoaștem atunci când avem nevoie de mai mult ajutor. „Dacă stresul devine prea greu de suportat sau vă gândiți la sinucidere, discutați cu un psiholog, un asistent social sau cu un consilier profesionist”, spune Puder.
Janelle Ringer
Sursă articol: Loma Linda University Health