Î: Este adevărat că vinul consumat poate duce la un risc crescut de cancer mamar?
R: Sunt mulți factori asociați cu cancerul de sân. Cu cât femeia este mai în vârstă, cu atât șansa de expunere la potențialii agenți care favorizează dezvoltarea cancerului este mai mare. Astfel, vârsta este în mod clar un factor. Genetica, de asemenea, joacă un rol important; în S.U.A., aproximativ 10% din cazurile de cancer mamar sunt rezultatul mutațiilor genetice moștenite în genele BRCA1 sau BRCA2.
Acest lucru arată o leagătură directă între relațiile ereditare sau familiale cu cancerul de sân. Dacă o femeie are două sau mai multe rude de gradul întâi (mamă, soră) care au avut cancer de sân, aceasta ar trebui să o alerteze pentru a avea o vigilență și o îngrijire sporite din cauza riscului crescut pentru aceast tip de cancer.
În ciuda presupuselor (și contestatelor) beneficii ale vinului pentru sănătatea cardiovasculară, efectele alcoolului și cancerul mamar, în special la femeile aflate în postmenopauză, sunt rareori discutate simultan. Consumul de vin s-a dovedit a crește riscul de cancer la sân. Un studiu citat în European Journal of Cancer – Supplements, vol. 5, nr.4, p. 161, confirmă faptul că nu numai vinul, ci toate tipurile de băuturi alcoolice sunt corelate cu un risc crescut de cancer mamar.
Adevărata temperanță ne învață să folosim toate lucrurile bune în mod moderat și să evităm în întregime ceea ce este dăunător. Iar acest aspect se aplică atât de bine alcoolului!
Dr. Allan Handysides, fost Director al Departamentului de Sănătate al Bisericii Adventiste mondiale
Dr. Peter Landless, Directorul Departamentului de Sănătate al BisericiiAdventiste mondiale
Sursă articol: Adventist Health Ministries