Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă mulți dintre noi se vor confrunta cu provocarea de a face alegeri alimentare sănătoase. A mânca chibzuit poate fi ușor atunci când faci alegeri simple de dietă pentru a îmbunătăți sănătatea generală.
Dr. Brenda Rea, medic de familie și specialist în medicină preventivă la Universitatea Loma Linda (California, SUA), este un expert atunci când vine vorba de a înțelege alegerile sănătoase în alimentație. „O alimentație sănătoasă, aleasă în mod conșitent, nu înseamnă că trebuie să tăiați toate alimentele pe care le consumați cu plăcere”, spune Rea. „A gândi cu atenție la moderație și la pregătirea mâncării vă poate ajuta să vă mențineți sănătoși în timpul sărbătorilor de iarnă.”
Rea oferă pașii de făcut pentru o dietă sănătoasă:
Mai simplu, mai bine. „Cu cât este mai natural, cu atât mai bine – aceasta înseamnă că dacă folosești alimente cât mai naturale, neprocesate, este posibil să obții mai mult din valoarea nutritivă a acestora”, spune Rea. A mânca fructele în detrimentul gemurilor, sau orezul brun în locul orezului alb, poate păstra gustul bun al mâncării, permițând în același timp alimentelor să își mențină valoarea nutritivă. „Alimentele în forma lor completă, naturală, au mai multe șanse de a fi antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că pot ameliora inflamația și pot reduce durerile de țesut sau articulații cauzate de inflamații”, spune Rea. De asemenea, ea menționează că o regulă bună este să încerci evitarea consumării unei mâncări care conține mai mult de cinci ingrediente – sau ingrediente greu de pronunțat.
Copt în loc de prăjit. Când prăjiți alimentele ingerați multe uleiuri suplimentare, care se transformă apoi în calorii nesănătoase. Majoritatea uleiurilor sunt pro-inflamatorii atunci când sunt utilizate pentru a prăji. Inflamația din organism poate provoca afecțiuni ale țesutului sau articulațiilor. Uleiurile cauzează, de asemenea, oxidare. „Oxidarea sună ca un proces sănătos, deoarece oxigenul este necesar pentru viață, dar este, de fapt, distructiv pentru celulele corpului”, spune Rea. Când vă gândiți cum să preparați mâncarea, încercați să aflați ce metodă este cel mai puțin dăunătoare pentru alimente, completează ea. De asemenea, ea recomandă să aveți un sistem suport atunci când faceți aceste schimbări, spunând că efectuarea de modificări pentru o dietă sănătoasă poate necesita încurajare din partea prietenilor și a familiei și, uneori, de la furnizorii de asistență medicală.
Totul cu Moderație. A mânca sănătos nu înseamnă a tăia de pe listă toate alimentele care vă plac mai mult, ci consumarea acestora cu moderație, însoțite de o mulțime de multe alimente sănătoase. „Puteți construi un strat protector de alimente sănătoase în jurul opțiunilor mai puțin sănătoase”, spune Rea. „Mâncarea este ceva ce poate face sărbătorile speciale, iar alimentele pe care le iubiți nu trebuie să fie eliminate. Însă ambalarea acelor alimente cu alegeri sănătoase vă poate ajuta să vă protejați de unele dintre efectele negative pe care le pot avea.”
Adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase nu trebuie să fie confuză sau restrictivă. Să știi ce să mănanci este uneori cea mai grea parte, spune Rea. „Să alegi conștient și să știi exact ce introduco în corp poate fi un mare prim pas pentru mulți oameni”, spune ea. „Adăugând la aceasta moderația, mesele din timpul sărbătorilor de iarnă pot fi atât sanatoase, cât și gustoase.”
Janelle Ringer
Sursă articol: Loma Linda University Health